Pretraga Opšta bolnica Đorđe Joanović Zrenjanin

Bilten "Glas bolnice"

Tekst o JZPZ

Palijativno zbrinjavanje

Projekat „Razvoj palijativnog zbrinjavanja u Srbiji"

Imate pravo!

Kampanja "I plus i minus!"

Produži život

Projekat "Razvoj zdravstva Srbije"

PILOT CENTAR ZA ŽRTVE SEKSUALNOG NASILJA

U Opštoj bolnici „Đorđe Joanović“ Zrenjanin je 23.11.2017. godine na konferenciji za medije predstavljen rad Pilot centra za žrtve seksualnog nasilja i nove usluge za žrtve seksualnog nasilja, uoči obeležavanja Međunarodnog dana zaštite žena od nasilja i početka globalne kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“.
Rad Centra predstavile su dr Ivana Tešić, v.d. direktora Opšte bolnice Zrenjanin, dr Milica Poučki, rukovodilac Radne grupe za implementaciju modela Centra za žrtve sekualnog nasilja u OB Zrenjanin, Biljana Delić, iz Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo - koordinatorka Projekta, Danica Todorov, ekspertkinja angažovana u projektu kao koordinatorka stručnog tima za kreiranje i implementaciju modela Centara za žrtve sekualnog nasilja u Vojvodini i Radoslava Aralica, lokalna koordinatorka u Zrenjaninu, predstavnica civilnog sektora zaduženog za pružanje usluge psiho-socijalne i pravne podrške i za podršku koordinaciji rada sa žrtvama seksualnog nasilja.
Centar za žrtve seksualnog nasilja pri Opštoj bolnici „Đorđe Joanović“ u Zrenjaninu je osnovan krajem 2016. godine u okviru projekta Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo „ZAUSTAVI – ZAŠTITI – POMOZI - Snažniji institucionalni odgovor na rodno zasnovano nasilje u AP Vojvodini“.

O PROJEKTU

Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo u periodu od 2016. do 2019. godine realizuje ovaj projekat, u partnerstvu sa Udruženjem građanki i građana -Centrom za podršku ženama iz Kikinde. Podržan je sredstvima Povereničkog fonda Ujedinjenih nacija za podršku akcijama eliminisanja nasilja prema ženama (eng. UN Trust to End Violence Against Women).
Projektom se realizuje deo mera iz Odluke o programu za zaštitu žena od nasilja u porodici i u partnerskim odnosima u Autonomnoj pokrajini Vojvodini za period od 2015. do 2020. godine („Sl. list AP Vojvodine“, br. 54/2014), koji je donela Skupština Autonomne pokrajine Vojvodine 23.12.2014. godine.
U okviru Projekta osnovano je sedam Centara za žrtve seksualnog nasilja u sedam zdravstvenih ustanova.
Prva dva centra osnovana su u Zrenjaninu i u Novom Sadu, krajem 2016.godine, dok su u toku 2017.godine osnovani centri u još pet gradova, u Somboru, Subotici, Kikindi, Sremskoj Mitrovici i Vršcu.
Spisak zdravstvenih ustanova u kojima su Centri, sa adresama:

- Centar u Zrenjaninu: Opšta bolnica „Đorđe Joanović“ ul.Dr Vase Savića br.5
Zrenjanin
- Centar u Novom Sadu: Klinika za ginekologiju i akušerstvo, KCV ul.Branimira
Ćosića br.37 Novi Sad
- Centar u Kikindi: Opšta bolnica,Đure Jakšića 110 Kikinda
- Centar u Somboru: Opšta bolnica „Dr Radivoj Simonović“, Vojvođanska 75 Sombor
- Centar u Subotici: Opšta bolnica, Izvorska 3 Subotica
- Centar u Sremskoj Mitrovici: Opšta bolnica, Stari šor 65 Sremska Mitrovica
- Centar u Vršcu: Opšta bolnica, Abraševićeva bb Vršac

Koja je svrha Centara ?

• Umanjivanje traume izazvane seksualnim nasiljem kroz osnaživanje žena i devojaka i pružanje neposredne podrške u prevazilaženju posledica traumatizovanja i
• unapređeno dokumentovanje i prikupljanje materijalnih tragova posledica seksualnog nasilja, koje su neophodne ukoliko žrtva ili nadležno službeno lice pokrenu sudski postupak.

Kome se pružaju usluge Centra ?


Usluge Centra se pružaju ženama i devojkama koje su bile izložene seksualnom nasilju:

• sa navršenih 15 godina i više
• bez obzira na nacionalnu pripadnost, seksualnu orijentaciju, invaliditet, poreklo, bračno stanje i drugo lično svojstvo
• koje su neposredno pre obraćanja ili trenutno izložene seksualnom nasilju
• koje su u ranijem periodu života preživele seksualno nasilje ili se nalaze se u procesu izlaska iz situacije nasilja
• članovima porodice žene, devojke, kao i deteta koje je preživelo seksualno nasilje

Kakve su usluge koje se pružaju u Centrima?

• Usluge Centra su besplatne.
• Usluge Centra su dostupne su 24 časa, 7 dana u nedelji.
• Centar obezbeđuje poverljivost ličnih podataka.
• Sve usluge Centra se pružaju uz saglasnost žene ili devojke.
• Potrebe žena i devojaka su u fokusu.

Kada se žena ili devojka javi u Centar, biće primljena od strane dežurne medicinske sestre i lekara. Usluge će se pružati u adekvatnom i za te namene određenom prostoru u zdravstvenoj ustanovi, kako bi se obezbedila privatnost. Ukoliko je potrebno, ženi će biti ukazana neophodna medicinska pomoć i saniranje povreda. Od samog obraćanja Centru, obezbeđuje se i prisustvo i podrška savetnice za psiho-socijalnu podršku, koja je edukovana za obaveštavanje žene ili devojke o njenim pravima, za ukazivanje neophodne psihološke pomoći, odnosno za osnaživanje žene posle preživljene traume seksualnog nasilja. Psiho-socijalna i pravna podrška za ženu ilidevojku se pružaju po dogovoru, kroz više susreta, u skladu sa potrebama. Ukoliko postoji zainteresovanost, usluge psiho-socijalne i pravne podrške u vezi sa posledicama seksualnog nasilja se mogu pružati, kako za ženu ili devojku, tako i za članove njene porodice. Druge važne usluge koje Centar pruža su priprema za zdravstveni pregled i podrška tokom prikupljanja materijalnih dokaza u slučaju pokretanja krivičnog postupka.
Centar takođe obezbeđuje uključivanje nadležnih službi iz drugih sektora koje rade na rešavanju svakog pojedinačnog slučaja. To su: policija, javno tužilaštvo i, u pojedinim slučajevima, centar za socijalni rad (ako je lice maloletno, pod starateljstvom ili ako su potrebne određene usluge centra za socijalni rad). Kroz saradnju sa drugim sektorima Centar omogućava da se ženi ili devojci takođe obezbedi pomoć i podrška u slučaju potrebe hitnog zbrinjavanja (na primer kroz smeštaj u ustanovu socijalne zaštite) i obezbeđivanja njene fizičke bezbednosti.

Psiho-socijalna podrška

Psiho-socijalnu podršku realizuju savetnice kroz individualizovan i podržavajući pristup svakoj devojci ili ženi koja je bila izložena seksualnom nasilju u odnosu na okolnosti i njene potrebe. Psiho-socijalna podrška podrazumeva:
• upoznavanje i uspostavljanje odnosa poverenja žrtve sa savetnicom
• informisanje o procedurama, obavezama i ulogama institucija, njenim pravima
• podrška tokom medicinskih pregleda
• pomoć u razumevanju i prihvatanju svojih telesnih i emotivnih reakcija vezanih za traumatsko iskustvo
• podrška u uspostavljanju psihološke ravnoteže
• razvijanje strategija kako da žrtva uspostavi adaptivni nivo funkcionisanja nakon traumatskog iskustva
• osnaživanje devojke/žene, fokusiranje na njene snage, definisanje mreže podrške u njenom okruženju
• praktične smernice kako da se zaštiti, povećati svoju bezbednost
• pomoć u prepoznavanju drugih oblika nasilja kojima je bila izložena.

Osoba se može obratiti za psiho-socijalnu podršku istog dana kada je doživela seksualno nasilje, posle par dana, kao i nakon dužeg vremena ukoliko primećuje značajne smetnje, promene u svom ponašanju, intenzivna, preplavljujuća osećanja sa kojima se teško nosi i koja je remete u obavljanju uobičajenih aktivnosti.
Psiho-socijalna podrška pružena neposredno nakon preživljenog seksualnog nasilja doprinosi efikasnijem prevladavanju traumatskog iskustva i prevenira razvoj ozbiljnijih simptoma i dugotrajnijih teškoća u svakodnevnom funkcionisanju.

Od opremanja Centra u Zrenjaninu, unapređeni su uslovi za rad ne samo zdravstvenih nego i drugih službi, čime je omogućeno bolje postupanje sa žrtvama seksualnog nasilja i smanjenje njihove sekundarne viktimizacije.
Ukupna vrednost do sada kupljene opreme u Opštoj bolnici Zrenjanin je 624.266,00 dinara.

Dostupnost Centara za građanke Vojvodine

Žena ili devojka može doći sama ili u pratnji predstavnika policije ili neke druge institucije.

Broj telefona na koji se svaka devojka i žena u situaciji nasilja može obratiti je telefon SOS Vojvodina:

0800 101010


Pozivi su besplatni a telefon je dostupan svaki dan u periodu od 10-20 časova.

Posle poziva na ovaj broj, može se dobiti kontakt telefon savetnice iz nadležnog Centra i dalje se žena ili devojka može obratiti izabranom Centru za pomoć i podršku koja joj je potrebna.AZUS

Brojač

Zahvalnica Građanima

IN MEMORIAM

Glavni meni

Novi nacionalni vodiči

Bilten psihijatrijskog odelenja

Opšta bolnica "Đorđe Joanović" Zrenjanin
This site is powered by e107, which is released under the terms of the GNU GPL License. | Designed by Bojan Vukov