Pretraga Opšta bolnica Đorđe Joanović Zrenjanin

Bilten "Glas bolnice"

Tekst o JZPZ

Palijativno zbrinjavanje

Projekat „Razvoj palijativnog zbrinjavanja u Srbiji"

Imate pravo!

Kampanja "I plus i minus!"

Produži život

Projekat "Razvoj zdravstva Srbije"

SVETSKI DAN SRCA OBELEŽEN U ZRENJANINU

Prvi put se Svetski dan srca, akcija globalnog preventivnog karaktera sprovela u Zrenjanu od 28. do 29. septembra 2017 godine. u organizaciji Udruženja kardiologa Srbije Podružnice Banat i Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin.
Ove godine tema Svetskog dana srca je prevecija kardiovaskularnih bolesti sa sloganom „Prenesi znanje, čuvaj svoje srce“. Pokušali smo da najširim društvenim slojevima ukažemo na značaj preventivnih mera za sprečavanje nastajanja, oboljevanja i umiranja od kardiovaskularnih bolesti.
Prve manifestacije je osmislila Svetska federacija za srce 2000. godine, a prihvaćena je u svetskim metropolama i o beležavana je svakog poslednjeg petka u septembru.
Ona ima vizuelni identitet, usmeren na skretanje pažnje na Svetski dan srca koji se sastoji u tome da se u noći između četvertka i petka (28-29. septembar) objekti koji simbolizuju grad osvetle u crvenu boju, a tokom petka se održaveaju manifetacije usmerene prema isticanju značaja prevencije kardiovaskularnih bolesti.
Ove godine je Udruženje kardiologa Srbije i njen predsednik profesor Branko Beleslin odlučilo da se Svestki dan srce obeleži ne samo u Beogradu nego i u svim sredinama u Srbiji gde postoje lekari i medicinski radnici koji prepoznaju i žele da prenesu poruku o zdravim životnim navikama svojim sugrađanima. Oko 20 gradova u Srbiji se odazvalo ovoj inicijativi, među prvima i naš Zrenjanin.
Činjenica da je Srednjobanatski okrug po broju koronarnih bolesnika, po stopi oboljevanja i umiranja od kardiovaskularnih bolesti pri neslavnom vrhu u zemlji, nas je dodatno motivisao da se uključimo i damo najveći mogući doprinos širenju poruke da nikakva terapija ne može zameniti prevenciju kardiovaskularnih bolesti.
Akcija je sprovedena u organizaciji Svetske federacije za srce (World Heart Federation) i Svetske zdravstvene organizacije (World Health Organizition), a u Srbiji u organizaciju Udruženja kardiologa Srbije, Zavoda za javno zdravlje Srbije, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i Srpske akademije nauka i umetnosti uz podršku na lokalnom nivou Crvenog krsta Zrenjanin, Doma zdravlja “Dr Boško Vrebalov”, Opšte bolnice “ Đorđe Joanović”.
Akcija je podržana od strane lokalnih medija , od strane Gradske uprave, predškolske i školske uprave grada, Saveza za školski sport, Sportskog saveza grada Zrenjanina, kompanija Diginet, PerSu, Ogrev, Kulturnog centra Zrenjanina i Udruženja biciklista grada Zrenjanina.
U noći između 28-29. septembra u crvenoj boji je zasijala poznata zrenjaninska ćuprija i zgrada Narodnog pozorišta najavljujući akciju preventivnog određivanja "koda zdravlja" građana.
Na glavnom gradskom trgu smo 29. septembra organizovali preventivno određivanje nivoa šećera u krvi, merenja krvnog pritiska, telesne visine i telesne mase, kao i indeksa telesne mase uz komentar i savet o njihovom značaju koji su davali članovi tima sastavljeni od lekara opšte prakse, nutricioniste i specijalista kardiologa. U isto vreme se na trgu odvijala akcija animacije dece predškolskog uzrasta gde su najmlađi naši sugrađani sem divnih crteža na temu zdravlja koje su nam doneli na poklon izveli na njima svojstven način i pravi rekreativni performans uz muziku i stručnu pomoć aktivista iz Saveza za školski sport.
Učenici osnovnih i srednjih škola su, sa druge strane imali priliku da čuju zašto je već u njihovom uzrastu od suštinskog značaja posvetiti pažnju zdravim životnim navikama kontroli telesne mase, redovnoj fizičkoj aktivnosti, izbegavanja upotrebe duvana i alkohola kao i potrebe za periodičnim preventivnim pregledima. Učenici su imali i jedinstvenu priliku da njihovi vršnjaci volonteri i demonstratori Crvenoh krsta na lutkama za reanimaciju demnostriraju osnovne veštine pružanja prve pomoći i kardiopulmocerebralne reanimacije.
Po našoj proceni je akcija za ovih nekoliko sati na suncem okupanom trgu obuhatila više od 250 građana i preko 300 dece od najmlađih do maturanata.
Zahvaljujemo im se na dobroj volji i pozitivnom pristupu ovom poduhvatu i nadamo se da će sledeće godine ova akcija već biti tradicionalna sa još više dobrih i inovativnih sadržaja.

Zoltan F Lazar internista kardiolog, predsednik podružnice Banat Udruženja kardiologa Srbije
Jelena Lukić Petrov internista kardiolog, podpredsednik podružnice Banat Udruženja kardiologa Srbije

AZUS

Brojač

Zahvalnica Građanima

IN MEMORIAM

Glavni meni

Novi nacionalni vodiči

Bilten psihijatrijskog odelenja

Opšta bolnica "Đorđe Joanović" Zrenjanin
This site is powered by e107, which is released under the terms of the GNU GPL License. | Designed by Bojan Vukov